Translate

Домашна бира

Бирата, най-древната алкохолна напитка. Много хора искат да опитат поне веднъж да си направят сами бира. При варенето на нишестето, което се намира в житните зърна, малцовия пшеницата, се извлича захарта, която в последствие ферментира. Задължителна съставка в бирата е хмела и маята. В днешно време правенето на домашна бира е много популярно. Много хора произвеждат големи количества бира в собствените си домове. Реших да ви покажа много проста рецепта, подходяща за хора, които тепърва започват да се занимават с тази дейност.

Какво е нужно:
/за около 5 литра/
  • 1,3 кг малц
  • 4 литра вода.
  • 6-7 гр. хмел
  • 4 гр. бирена мая
  • Готварски термометър
  • Захаромер
Всичко продукти може да закупите от тук по интернет!

Начин на приготвяне: 

Загрявам в тенджера 4 литра вода до 75 градуса.  Сипвам вътре 1 кг малц – смлян (могат да ти го смелят от магазина), температурата на малца тряба да е около 18 градуса. Започвам да разбърквам, температурата пада на 66-68 градуса през 10-15 минути. Като минат 60 минути, повишавам температурата на около 70-72 градуса, и продължавам да разбърквам, като я потдържам още 20 мин. На финала вдигам до 78-80 градуса и отстранявам от котлона.
 
На този етап нишестето в малца вече е захар.

Внимателно прецеждам получената сладка вода (бирена мъст)  в друг съд, в който ще се вари. Това правя с гевгир или сито.

Триците се заливам на 3-4 пъти с още 6 литра вода, която загрявам предварително в друга тенджера също на температура 78-80 градуса.

Чрез това промиване изваждам още захар от триците. Всичката сладка вода слагам да ври бурно за един час и половина.
Първата доза хмел около 4 гр. слагам 15-20 минути след, като бирата заври бурно. Този хмел, ще даде горчивината на напитката, а втората половина хмел добаваям 10 минути преди края, или в самият край на варенето от него бирата, ще получи аромата. 


След края на варенето е по-трудната част, защото горещата бира трябва да се охлади до 20 градуса.

Понеже аз варя в тенджера под налягане, но без капак, за това просто я затварям с капака, и я слагам в чешмата, под студената вода за около 40-50 мин. След като се охлади  оставям за час да се утаи и избистри.

Всичко, до което се докосва охладената бира (фунии, цедки, марли, канчета, бутилки, капачки....) от тук нататък трябва да е добре измито и дезинфекцирано. 

За целта можете да използвате спиртен разтвор 60/40, вода/спирт или още по-лесно разтвор на 3-4 капки йодна тинктура в литър вода или дезинфектант закупен от beer-bg.com.

Внимателно източвам само бистрото в туба от минерална вода от 6-10 л., която ползвам за ферментатор.
За филтрирането на бирата ползвам марля поставена в гевгири фуния. Добавям  дрожди (бирена мая). Затварям с капачката и разтръсквам хубаво бутилката, след това пускам захарометара и оставям да ферментира.
Направете си предварително една капачка с маркуче от което, ще излиза газта по време на ферментацията и затворете с нея ферментатора. Другият край поставете във бутилка, както е показано на снимката във вода и чист спирт съотношение отново 60/40. След около седмица вашата бира е ферментирала. Когато дрождите са паднали на дъното и бирата се е избистрила, това е знак, че ферментацията е приключила.

 Пийте своята бира с подходящо мезе...

Сега е момента да видите с каква захарност - brix е вашата бира и да превърнете тази стойност в алкохол с помощта на този калкулатор.

Наливам в тъмни дезинфекцирани бутилки по един литър, като добавям във всяка предварително по 5 гр. захар. Затварям с капачките и разтръсквам хубаво. Оставям ги за седмица на тъмно, на стайна температура, за да се газира и ги разклащам по един два пъти на всеки ден.

След седмица  ги премествате за 2-3 дни в хладилник. 



В хладилник можете да  съхраните до 2-3 месеца!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар