Translate

Домашен квас за хляб

След като направих два успешни експеримента за хляб и пица с квасено тесто, реших че е време да споделя и рецептата си за квас. Може да прочетете много в интерент за здравословните предимства на кваса и хляба, който се замесва с него. Рецептата за хляб ще споделя друг път, сега ще разкажа как да си направите домашен квас.

Необходими продукти:

• 3 сл. Пълнозърнесто брашно
 • 50мл. изворна или престояла поне 12 часа чешмяна вода (не се опитвайте такава преминала през осмоза не се получава)
• 1 филийка квасен хляб (можете да замените с ч.л. брашно от нахут и щипка кимион)
• 1 ч.л. пчелен мед (може да го замените и със захар)

Начин на приготвяне: 

В буркан от компот натрошавате на трохи филията хляб (той ще помогне за по-бързата ферментация, но ако го нямате просто добавете ч.л. брашно от нахут) Добавяте водата и меда. Прибавяте и брашното и разбърквате( правете го винаги с дървена лъжица не докосвайте кваса с метал). Трябва да се получи каша не по-гъста от тесто за кекс. Ако се налага можете да добавите вода или брашно до достигане на тази консистенция. Покривате буркана с парче плат или надупчена хартия, за да не се праши сместа но и да може да диша. И оставяте на топло 25-26 *.
Процесите започват към 3-4 ден. До тогава, разбърквай те кваса всеки ден по 1-2 пъти може и повече, и ако се налага добавяйте по лъжичка брашно (вече може да минете и на бяло) или вода, в зависимост от това на къде върви сместа.
Ще видите как почват да се появяват мехурчета в нея и ще започне да увеличава обема си. Ако видите, че процеса замира, нахранете го като добавяте брашно или вода и разбърквате хубаво. Към 3 ден ще се появи и миризма на кисела боза но това не трябва да ви плаши. Значи бактерийките си вършат работата. След 5-6 ден спокойно можете да приберете буркана в хладилника, ако процесите са на лице. Така кваса ще заспи, а за да го събудите и ползвате за хляб е достатъчно само да го извадите, и да го разбърквате добавяйки брашно или вода зависимост от това какво му е нужно за гъстота, и да постои 5-6 часа на топло, и е готов за нов хляб.
В хладилника може да го съхранявате поне година.

Няма коментари:

Публикуване на коментар