Translate

Плодове и зеленчуци от терасатаТерасата ви може бързо и лесно да се превърне в градина за зеленчуци. достатъчно е да имате желание и търпение. Няма нищо по-хубаво от това да отгледате реколта на терасата си особено, ако нямате двор или градина в която да го направите. Освен това растенията и зеленината, която ще имате на терасата, придава комфорт и уют на целият ви дом. А това да сложите на трапезата си зеленчук отгледан от тази градина, създава задоволство и удовлетвореност за добре свършената работа.
В следващите редове съм подбрал няколко плодове и зеленчука, които спокойно могат да намерят място на терасата и да се радвате на добър добив.
За да разбереш дали отглеждането на зеленчуци може да се превърне и в твоето хоби – пробвай.

Краставици - те се развиват много бързо и виреят добре на терасата. За едно растение ви трябва саксия от пет литра, можете да поставите три корена в продълговато сандъче. На дъното се слагат малки камъчета за дренаж. Почвата трябва да е рохка. Краставиците ще виреят добре, ако са на балкон с източно изложение. Поливайте ги всяка вечер, и не забравяйте че краставицата е 99% вода, което означава че обича влагата.
Богатата реколта ще имате при повишена влажност на въздуха. Редовно пръскайте около растенията с пулверизатор, пълен с вода, така че върху листата на краставиците да не остават капки. Забийте колче в саксията, около което да се увие краставицата. Можете да я пуснете да се увива и около голяма дървена решетка. Събирайте черупки от яйца и ги стрийте на ситно, след това ги заровете по края на саксията на дъбочина 5-6 см. Краствицата обича калции и това е добър начин да обогатите почвата с натурален калции. Когато поникнат първите плодове, ги откъснете още преди да са готови. Това ще повиши добива за напред.

Домати - съобразете големината на доматите с големината на самата саксия. Дори и малките чери домати ще имат нужда от контейнер с дълбочина поне 30 см и дори по-голяма ширина. Приготвения съд се напълва с рохкава торово-почвена смес и в нея се поставят по 1 или 2 растения, в зависимост от ширината. Веднага след това се полива с хладка вода. Грижите през вегетацията се състоят в поддържане на почвата рохкава, чиста и с умерена влажност и подхранване. Тъй като съдовете са с по-малък обем в сравнение с градината, пръстта бързо пресъхва и се налага по-често поливане. Добре огрявано от слънцето място ще кара растението ще се чувства най-добре.

--- ---


Салати - те също са подходящи за отглеждане в контейнери. Повечето от тях имат доста къси
корени, така че може да ги посадите в плитки контейнери – 15 см са напълно достатъчни. Засадете салатките, като оставяте по 10 см разстояние между корените. Салатата е взискателна към въздушната и почвената влажност - оптимална е постоянната умерена влажност. За регулиране на влажността е най-добре да използвате пулвелизтор с който да пръскате обилно около нея поне 2 пъти на ден. Поливайте я всяка вечер или много рано сутрин.

Чушки - виреят добре на балкон. Лютите чушки са подходящи за отглеждане на тераса. Лютите чушки са много красиви по време на цъфтеж.
Не се препоръчва отглеждането на люти и сладки чушки в съседни саксии. Почвата в саксиите, които може да са по-малки, отколкото тези за краставици и домати, трябва да се полива само с престояла вода. Вечер листата трябва да се мокрят.

Ягоди -  В момента на засаждането е необходимо почвата да е достатъчно влажна
(ако почвата е суха се препоръчва да се полее). Използвайте плодородна почва, в насипно състояние, богата на органични вещества, с неутрално или алкално рН. Засаждането става като изкопаете малка дупка, поставите  растението, притиснете с ръка на корените по цялата им дължина (за да влязат в контакт със земята, а не само с повърхността). Ягодите се засаждат през интервали от 50 cm. Коренът трябва да бъде напълно в почвата. Когато засаждането е повърхностно, съществува риск растения да страдат от студ и суша. Те са многогодишно растение, за това запазете почвата с корените и на пролет просто поливайте. Не се препоръчва напояване по време на цъфтежа, защото може да повлияе отрицателно върху развитието на плодовете. Поливайте сутрин през пролетта и вечер през лятото.

1 коментар:

  1. As many as 18 numbers may be wager with a single chip and payouts may be as high as 35 to 1. Play begins when the players 카지노사이트 have placed most of their bets on the number structure. To keep away from confusion, every player is given chips of a different colour. The dealer spins the ball in the opposite direction|the different way|the wrong way} of the wheel.

    ОтговорИзтриване