Translate

Плодове и зеленчуци от терасатаТерасата ви може бързо и лесно да се превърне в градина за зеленчуци. достатъчно е да имате желание и търпение. Няма нищо по-хубаво от това да отгледате реколта на терасата си особено, ако нямате двор или градина в която да го направите. Освен това растенията и зеленината, която ще имате на терасата, придава комфорт и уют на целият ви дом. А това да сложите на трапезата си зеленчук отгледан от тази градина, създава задоволство и удовлетвореност за добре свършената работа.
В следващите редове съм подбрал няколко плодове и зеленчука, които спокойно могат да намерят място на терасата и да се радвате на добър добив.
За да разбереш дали отглеждането на зеленчуци може да се превърне и в твоето хоби – пробвай.

Краставици - те се развиват много бързо и виреят добре на терасата. За едно растение ви трябва саксия от пет литра, можете да поставите три корена в продълговато сандъче. На дъното се слагат малки камъчета за дренаж. Почвата трябва да е рохка. Краставиците ще виреят добре, ако са на балкон с източно изложение. Поливайте ги всяка вечер, и не забравяйте че краставицата е 99% вода, което означава че обича влагата.
Богатата реколта ще имате при повишена влажност на въздуха. Редовно пръскайте около растенията с пулверизатор, пълен с вода, така че върху листата на краставиците да не остават капки. Забийте колче в саксията, около което да се увие краставицата. Можете да я пуснете да се увива и около голяма дървена решетка. Събирайте черупки от яйца и ги стрийте на ситно, след това ги заровете по края на саксията на дъбочина 5-6 см. Краствицата обича калции и това е добър начин да обогатите почвата с натурален калции. Когато поникнат първите плодове, ги откъснете още преди да са готови. Това ще повиши добива за напред.

Домати - съобразете големината на доматите с големината на самата саксия. Дори и малките чери домати ще имат нужда от контейнер с дълбочина поне 30 см и дори по-голяма ширина. Приготвения съд се напълва с рохкава торово-почвена смес и в нея се поставят по 1 или 2 растения, в зависимост от ширината. Веднага след това се полива с хладка вода. Грижите през вегетацията се състоят в поддържане на почвата рохкава, чиста и с умерена влажност и подхранване. Тъй като съдовете са с по-малък обем в сравнение с градината, пръстта бързо пресъхва и се налага по-често поливане. Добре огрявано от слънцето място ще кара растението ще се чувства най-добре.

--- ---


Салати - те също са подходящи за отглеждане в контейнери. Повечето от тях имат доста къси
корени, така че може да ги посадите в плитки контейнери – 15 см са напълно достатъчни. Засадете салатките, като оставяте по 10 см разстояние между корените. Салатата е взискателна към въздушната и почвената влажност - оптимална е постоянната умерена влажност. За регулиране на влажността е най-добре да използвате пулвелизтор с който да пръскате обилно около нея поне 2 пъти на ден. Поливайте я всяка вечер или много рано сутрин.

Чушки - виреят добре на балкон. Лютите чушки са подходящи за отглеждане на тераса. Лютите чушки са много красиви по време на цъфтеж.
Не се препоръчва отглеждането на люти и сладки чушки в съседни саксии. Почвата в саксиите, които може да са по-малки, отколкото тези за краставици и домати, трябва да се полива само с престояла вода. Вечер листата трябва да се мокрят.

Ягоди -  В момента на засаждането е необходимо почвата да е достатъчно влажна
(ако почвата е суха се препоръчва да се полее). Използвайте плодородна почва, в насипно състояние, богата на органични вещества, с неутрално или алкално рН. Засаждането става като изкопаете малка дупка, поставите  растението, притиснете с ръка на корените по цялата им дължина (за да влязат в контакт със земята, а не само с повърхността). Ягодите се засаждат през интервали от 50 cm. Коренът трябва да бъде напълно в почвата. Когато засаждането е повърхностно, съществува риск растения да страдат от студ и суша. Те са многогодишно растение, за това запазете почвата с корените и на пролет просто поливайте. Не се препоръчва напояване по време на цъфтежа, защото може да повлияе отрицателно върху развитието на плодовете. Поливайте сутрин през пролетта и вечер през лятото.

Няма коментари:

Публикуване на коментар