Translate

Подправки от терасата
Подправките са душата на всяко ястие, а какво по-хубаво да са пресни и току-що откъснати. Няма нищо по-хубаво да можем да откъснем от любимите си подправки тогава и колкото ни трябва директно от грaдината на терасата.

Да си отглеждаме пресни подправки, дори и когато нямаме градина?

Ето как това е възможно и какви билки е добре да засадим. Може да започнете от семенца или от готов разсад. Относно семената винаги съм бил скептичен защото по магазините за сортове и семена е пълно с всякакви хибриди и не до там, качествени семена. За това винаги предпочитам готов разсад, за подправките, които отглеждам на терасата си.

  
Съвет: Подправките оби­чат пропускливи почви. За да избегнете плесен, наси­пете малко пясък или фин чакъл на дъното на саксии­те

Какво може да отгледаме на тераста си?

Мащерка – най-непретенциозна от всички балконски подправки, мащерката може да оцелее почти без вода и пак ще цъфти и ухае блажено. Не се реже прекалено ниско и цялата наведнъж, защото може да загине. Мащерката е топлолюбиво и светлолюбиво растение, предпочита слънчевото, южно изложение, не обича излишната влага. Има изключително силен и приятен аромат и се използва цялата надземна част.  Опитайте я и като подправка за супа. 


Магданоз - зa дa cи oтглeдaш мaгдaнoз нa тepacaтa ca ти нeoбxoдими ĸaчecтвeни ceмeнa, caĸcия и пoчвa. Haĸpaтĸo ocoбeнocтитe нa мaгдaнoзa ca: двyгoдишнo pacтeниe обича слънчeвo мяcтo пoлива се вceĸи дeн. Растението може да се отглежда на почви, които не образуват кора и които имат дистатъчно хранителни вещества и влага. Не понася тежките уплътнени и със слаба водопропускливост почви. Maгдaнoзът нe e ĸaпpизeн, eдинcтвeнo ce нyждae oт cлънцe и вoдa. Издъpжa нa cтyд. A нaй-xyбaвoтo e, чe ĸoлĸoтo пoвeчe ĸъcaш oт нeгo, тoлĸoвa пoвeчe pacтe.

Чубрица - Условието за успешно отглеждане на подправката е саксиите с билки да бъдат поставени на място, до което достига поне 5 часа слънчева светлина на ден. Подходящи са южните тераси, защитени от вятъра. Съдът в който ще се посади чубрицата, трябва да е с дълбочина най-малко 15 см и да има дупки на дъното, за да може водата да се оттича. Разсада се поставя по два сръка в дупка на разтояние около 7 сантиметра едно от друго. Добре е да се използва готова и лека почвена смес, за да се избегнат различни болести. Поливането става умерено, след като почвата е изсъхнала.


--- ---

Розмарин - Розмаринът е многогодишен храст, затова за дълго ще се радвате както на божественият му аромат в ястията, така и на красотата му. Розмаринът е топлолюбиво и светлолюбиво растение. Имайте в предвид, че не издържа ниски температури. Балконът е идеалното място за сандъчето. През зимата се прибира на топло вътре. Трябва да му се осигури не мразовито, светло и проветриво място. Полива се редовно, но не по много. Слънчево, горещо и защитено от вятър. Горещината стимулира аромата.Джоджен - непретенциозно растение, но въпреки, че е многогодишно е необходимо на третата година да бъде подновен и насаден на друго място. Почвата му не трябва да е много мокра, но трябва да е винаги влажна. Издържа и на засушаване, но не е желателно. Върховете на издънките се изрязват, за да се разклони по-добре. Джодженът засилва отделянето на стомашно чревни скокове, подобрява апетита и намалява образуването на газовете в червата. Добавен в сурово прясно мляко, той го предпазва от прокисване.

Мента - успешно се отглежда в саксия на терасата, но трябва да се внимава да не се засуши. Податлива е на паразити. И тя като джоджена трябва да се подстригва за да избива и да се раздвоява. Връхчетата може да се потопят във вода (резници) за да пуснат корени и да се подновява в саксията с нови насаждения. Бързо превзема всеки съд в който се засади. Дръжте я на разтояние от джожена за да не се оплодят взаимно. Страхотна добавка за летни коктейли, а също помага и при болки в стомаха и червата. 

Майорана - двугодишно тревисто растение, подходящо за целогодишно отглеждане в саксия. Полива се рядко след прихващане на разсада. Майораната е топлолюбива и в ранните стадии на развитието си е чувствителна даже и към неголеми студове. Тя е и силно светлолюбива. Не понася засенчване, затова когато избирате място за нея, трябва то да е добре огрявано от слънцето и да е защитено от ветровете. Предпазва от вредители в градината. За подправка се употребяват цветните пъпки и листата.


Риган - отглеждането му в саксия е изключително лесно. Той цъфти красиво и е съвсем непретенциозен за отглеждане. Риганът обича слънце и почвена смес и пясък. Риганът изисква редовно поливане, но не и преполиване. През лятото се полива всеки ден. Берете листата на ригана, когато са ви нужни, или отрязвайте цялото стъбло на растението. Любимата подправка на пицата.


Лавандула - многогодишно вечно зелено растение развива силна коренова система. Изискванията на растенията към факторите на живот не са големи. Възрастните издържат до - 20 градуса. Изискват много светлина. Важно е почвата да е  добре дренирана с малки камъчета. Използвайте смеска от градинска почва, добре разложен оборски тор и пясък. Лавандулата се размножава със семена, но в домашната градинка най- добре е да се използва вкореняване на резници. Тези саксии са подходящи за украса на балкони и тераси през цялата година. Поливайте редовно, а при необходимост подхранвайте.

Дафинов лист - Растението е малко взискателно и може да се отглежда в северната част на жилището, въпреки че при повече светлина израства по-буен храст с повече издънки и листа.Уплътнете почвата, изравнете я и запълнете до горе саксията със слой пясък (около 4 см). Саксията поставете на топло място с температура 22-26 °C и създайте висока влажност на въздуха, като сложите до нея съд с широко гърло, пълен с вода. В рамките на 15-20 дни пръскайте стъблото с вода чрез спрей първо 4-5 пъти на ден, като постепенно намалете броя на пръсканията. Когато е добре захванато и достигне височина 10-12 см, прекършете върха му. После ще започне да се разклонява. Премествайте го в по-голям съд на всеки 3 години, като всеки път увеличавате диаметъра на саксията с 3-4 см. Лавровото дърво не понася кисела почва, така че преди пресаждане смесвайте почвата с малко количество гасена вар (5-10 грама).

Ако всичко прочетено до тук ви е харесало и смятате, че можете да се захванете с балконско градинарство, хващайте саксиите и късмет! Няма коментари:

Публикуване на коментар