Translate

Бирени пърленки на тиган

Направих тези пърленки от тесто с отработена бирена мая. Бирената мая е истинска съкровищница. Тя е продукт, съдържат в себе си освен нужните полезни вещества и обширен витаминен арсенал. Оръжие в полза на здравето и красотата.


След преработката на хмел и ечемик и получените дрожди, от които всъщност се прави бира, след ферментацията на бирата на дъното оставя преработеня мая в която се съдържат всички полезни вещества от витаминната група В, както и вит. Е и А. Освен витамините маята е концентрирала в себеси полезни вещества и аромати от зърното и хмела използвани за направата на бира, за това и хляба направен с тази мая има уникален аромат.


Необходими продукти:
  • 10 гр. отработена бирена мая, 
  • 400 гр. брашно,
  • 200 гр. вода. 
  • 2-3 щипки захар. 
Начин на приготвяне:

Правя стартер от маята с 50 гр. вода и 2-3 с-л. брашно и захарта за около 30 мин. после се меся докато стане меко тесто, (аз ползвам за това машината за хляб на програма за месене и втасване) след това втасва за 1 час, и го премесвам го пак, и оставям да втасва още 2 часа. След това го разделям на 5-6 топки и правя / разточвам
тънки хлебчета от тях. 

Пека ги на силно загрят незалепващ тиган.  


Вечно младата София Лорен разчита именно на витамините в бирената мая, за да запази младостта си. За това всяка сутрин тя изпива чаша йогурт с лъжичка от полезните дрожди.

1 коментар:

  1. Бихте ли казали откъде вземате отработена бирена мая?

    ОтговорИзтриване