Translate

Масфу - Сладък кускус от Тунис

Идеален за лятната жега арабски десерт. Този мой вариант вероятно е  берберско-арабски брат на халвата, но хубавото е, че не се пържи. Липсата на тази обработка и присъщата пухкавост на кускуса го правят лек и приятен. Много важно - кускус, намерете марокански в някой арабски магазин, но ако няма вземете и друг италиански примерно. Не купувайте онези макаронени топченца от супермаркетите. Не става с тях. Уверявам ви заслужава си и в  компанията на топка сладолед всяко залъче  е наслада за небцето.


И така, ето и продуктите:

  • 300 гр. Кускус;
  • 200 гр. фурми;
  • 50 гр. стафиди;
  • 50-70 гр. сурови бадеми или орехи /може и двете/
  • 6 с.л. зехтин;
  • 8 с.л. захар;
  • Кората на един лимон;
  • 1 ванилия;

Как го правя?

В много ситен метален гевгир слагам кускуса сипвам една супена лъжица зехтин и три лъжици вода и почвам да разбърквам кускуса през пръсти или с вилица. През това време съм сложил в тенджера вода да заври, която ще ползвам за готвене на пара. Ако имате уред за ориз ползвайте него, като сложите кускуса в отделението за ориз. Като усетя, че целият кускус е горе долу еднакво влажен го слагам с гевгира (уреда) на парата без да докосва врящата вода и го покривам с капак.

След около 15 мин го отварям и през гевгира го заливам с гореща чаша вода, като ползвам микровълновата за загряването ѝ. Разбърквам внимателно и отново покривам с капака за още 15 мин. После пак повтарям действието с водата. И отново го покривам. Изключвам котлона, но оставям кускуса покрит на него. През тези паузи по 15 мин. използвам за да почистя фурмите от костилките и ги нарежа на ситно. Ядките запичам леко на тиган, за да събудя аромата им и ги смилам в блендера.

Като изключа кускуса подготвям захарен сироп от 3 с.л. захар, която леко карамелизирам и гася 1/2 ч.ч . вода. Изсипвам кускуса в купа и добавям стафидите, фурмите останалата захар, 2/3 от смлените ядки (останалите оставям за поръсване от горе), зехтина и настърганата кора лимон и ванилията. Разбърквам всичко хубаво докато още е горещ кускуса. Накрая добавям и сиропа, като разбърквам хубаво още веднъж. Изсипвам го в тавичка, като го притискам с лъжица или щпатула да стане равен и да поизлезе въздуха, но може да остане и така. Поръсвам по избор с смлени ядки, настърган тъмен шоколад кокосови стърготини или го оставете натюр.

Прибирам го в хладилник за 2-3 часа да се охлади. Масфуф обаче може да се хапва и докато е топъл естествено в по-хладни дни. Така, че вие си решавате.


През лятото в компанията на топка сладолед е нещо фантастично!

Няма коментари:

Публикуване на коментар