Translate

Бабините меденки

Нищо по-хубаво няма от аромата на печени меденки, в къщи. И макар, че носи някаква препратка към Коледа, това не пречи да ги приготвите и по друго време. Бързо и лесно изкушение за всички вкъщи.

Необходими продукти:
2 яйца
1 ч.чаша захар
1 ч.чаша мед
2/3 ч. чаша олио (аз ползвах меко краве масло)
2 ч.лъжички канела
1 ч.лъжичка сода бикарбонат
1/2 бакпулвер
1.с.л оцет
3 ½ ч.чаши брашно
Начин на приготвяне:

Смесвам всички продукти, като брашното пресявам предварително със содата, бакпулвера и канелата. Омесвам средно меко тесто (за да не се тормозя ползвам машината за хляб на програма за месене).

Късам от тестото топчета с желаната големина и ги сплесквам леко с длан. Поставям оформените меденки в тава застлана с хартия за печене на голямо разстояние, защото меденките ще увеличават обема си и имат опасност да залепнат една за друга. Пека ги в предварително загрята фурна на 225º за около 10 мин минути, не повече. Ако искате да ги направите по-твърди и хрупкави ги изпичате докато станат леко кафеникави, защото в този случай ще останат твърди. Ако пък искате да са по-меки ги печете около 7-8 мин. Докато са топли слепяме меденките по две с помощта на шипков мармалад. Ако решите може да ги оставите не слепени, и да потопите половината от всяка меденка в разтопена на водна баня шоколадова глазура. Аз ги направих така този път.

Няма коментари:

Публикуване на коментар