Translate

Сладко от мандарини

Нещо ново и бих казал дори модерно в квартала ни е сладкото от мандарини. Модерно и ново вероятно за мен, защото за първи път го видях на сергиите на пазара в Красна поляна, тази година. Бях чувал за сладко от портокалови кори, дори съм варил конфитюр от портокали, но сладкото от мандарини, и то цели е нещо съвсем различно. 

И реших да пробвам. 

Купих едно бурканче, за да опитам и да разбера дали, ще ми допадне, не само на мен, но и на моето семейство. Признавам си само се прибрах и веднага го отворих. Извадих една мандаринка, уж само да опитам, но докато се осъзная бях изял половината бурканче. Невероятна вкусова бомба за сетивата ми. Нещо напълно различно, екзотично и дори изискано...дори с коледен дух. 
След няколко дни се върнах на пзара за още, естествено и за рецептата. Купих килограм мандарини и се задействах. 

Ето и продуктите:

  • 1,2 кг. мандарини /накарайте продавача да ви избере твърди и малки/
  • 1 кг. захар;
  • 2 пръчки канела;
  • 1 звездичка звезден анасон;
  • Сок на половин лимон;

Как го правя?

Измивам хубаво мандарините с гъба и малко препарат за съдове, за да махна всички препарати с които ги мажат за да лъщят или боядисават. Слагам в голяма тенджера около литър и половина вода да заври. Надупчвам на дълбоко с клечка за зъби на 5-6 места всяка мандаринка, когато водата заври слагам мандарините за 5-6 мин. След това ги прецеждам през гевгир. Слагам нова вода да заври и повтарям процедурата. Целта е да се махнат останалите химикали и горчивината от кората. След това слагам трета вода 1 литър и захарта, като заври и се разтвори захарта добавям анасона, пръчките канела и мандарините и започва варенето. Като леко и внимателно ги разбърквам. Когато изври сиропа и почне да се сгъстява, добавям и сока от лимона. Кисилината, ще сгъсти допълнително сиропа. Когато реша, че е готов и достатъчно гъст, започвам с щипка да вадя мандаринките една, по една и да ги подреждам в бурканчета. При мен се получиха пет от малките за тази доза, след това заливам мандарините със сиропа, затварям бурканите и обръщам с капчките надолу.  

Нещо интересно за килера, което може да направите през цялата година...

Няма коментари:

Публикуване на коментар