Translate

Домашна прясна паста

Направата на паста е много приятно занимание. Освен това, е много лесно и домашната прясна паста е много по-крехка и вкусна от полуфабриката, който сме свикнали да си купуваме. Рецептата която ви предлагам тук, е за оригинално тесто. Него можете да използвате както за преса за паста, така и за разточване и рязане на ръка.

Необходими продукти:
/за 6 порции/
  •     400 гр. пшенично брашно
  •     3 яйца
  •     70 мл. вода

Начин на приготвяне:

Брашното пресявам, в средата правя кладенче, където чуквам яйцата (добре е да са на стайна температура) и се добавя водата. За месенето аз ползвам машината за хляб на програма за паста, но ако месите на ръка, трябва да знаете, че се меси точно 15 минути, нито повече, нито по-малко, за да не го премесите. Замесва се първо с вилица, като в яйцата по малко се вкарва от брашното, и после на ръка. Ако е прекалено твърдо, се добавя още малко вода ползвайте, супена лъжица за мярка.
Размесеното тесто валирам с машината до желаната дебелина, или разточвате с точилка. След това нарязвам отнов с машината, но ако ще режете на ръка, може да ползвате точилката за ограничител и да режете с нож за пица.
Готовата паста слагате в предварително завряла вода с 1-2 сл. зехтин и 2-3 щипки сол. Варите за около 4-5 мин, за да не се превари и да е al dente.
Можете да овкусите с всеки предпочитан от вас сос.

Домашната паста е изключително лесно занимание, което задължително ще ви изненада с приятния си и наситен вкус.

Няма коментари:

Публикуване на коментар