Translate

Домашен хляб с квас

Един от най-старите и здравословни начини за правене на хляб е като се използва квас. За разлика от маята кваса е естествен продукт получен от ферментацията на брашното, при която се развива естествена бактерия, лесно усвоима и здравословна за организма. Тази бактерия не съдържа онези вредни съставки с които изобилства маята, променящи стомашната микрофлора.

Необходими продукти:
  • 50 мл. квас
  • 220 мл. вода
  • 500 гр. бяло брашно
  • 20 гр. краве масло
  • 1/2 ч.л. сол
  • 1 ч.л. захар

Начин на приготвяне:

Винаги работете с дървена лъжица или шпатула. Не използвайте нищо метално.
Квасът разтварям в 100 мл. вода заедно със захарта и разбърквам докато се разтвори захарта. След това добавям по малко, част от брашното докато стане на гъста каша. Кашата оставям за 2 часа докато се появят множество мехурчета в сместа.
След това се добавям останалата вода, маслото и постепенно се прибавям и останалото брашно. Накрая слагам и солта. (Всичко това можете да направите с машина за хляб спазвайки последователността на програма за месене с втасване).
След като омеся хубаво тестото го оставям в намазнена купа на топло да втаса поне 2-3 часа. След това го премесвам оформяйки го на един хляб, или два по ваш избор. Оформените  хлебчета оставям да втасват още 2 часа и половина (можете да направите вечер тестото и хляба, да го оставите цялата нощ да втасват покрити и да ги изпечете сутринта).

Пека ги в плоска тава с хартия за печене на предварително загрята на 200* фурна без вентилатор за 7-8 мин. след което я намалявам на 175*. От време на време впръскам във фурната вода с пулвелизатор. Пека докато като ги обърна и почуквам с пръст по долната кора започне да кънти на кухо. Ако са две хлебчета около 30-35 мин.

Вкусен, ароматен и здравословен хляб приготвен вкъщи!

Няма коментари:

Публикуване на коментар