Translate

Шоколадово суфле

От както го направих за първи път преди 3-4 години този десерт стана любим за моето семейство. Сега почти няма уикенд в който да не го направя. Най-хубавото е, че спокойно се съхранява в хладилника за около 3-4 дни.
Така дори през първите дни на седмицата си имаме свежо шоколадово суфле.

Необходими продукти: 
(9 порции)
  • 200 грама готварски шоколад 
  • 200 грама краве масло
  • 5 яйца 
  • 170 грама захар 
  • 1 с.л. какао 
  • 100 грама обикновено бяло брашно 
  • Една ванилия

Начин на приготвяне:

Най-напред взимам голяма купа и разбивам в нея отделените белтъци и захарта докато утроят обема си но без да стават на сняг. Важното е да останат течни. След това добавям разбитите жълтъци, след което разбивам заедно и добавям какаото. Разбивам докато и какаото се разтвори. Разтапям на склаб котлон (Може и на водна баня) шоколада с маслото, като разбърквам добре докато се получи хомогенна смес. Добавям брашното в яйчената смес. Изсипвам вътре в купата и разтопения шоколад с маслото като разбърквам добре докато го изсипвам.

Разсипвам сместа в шоли за крем карамел, които предварително съм намазал с чисто масло. Намазвам ги винаги много добре защото е важно суфлето да не залепва при печене. Шолите ги пълня със сместа само 2/3, защото суфлето ще се надуе и не трябва да излиза от формата. Количеството е достатъчно за девет порции. След това идва печенето. Суфлето задължително пека на 180 градуса, за около 15-17 минути. Така гарантирано ще получа течно ядро пълно с вкусен шоколад. След като го изпека, с тънък нож леко го отделям по края на формата. (Може да ползвате и формички за еднократна употреба. Тогава направо ги режа с ножицата и изваждам "кексчето". Захлупвам я с чинийята за сервиране и обръщам "кексчето".

Гарнирам с домашен сладолед. Този път беше от смокини и папая.

Няма коментари:

Публикуване на коментар